Da var masteroppgaven del 1 gjennomført og fremføringa den 21.12.06 gikk kjempebra.

Oppgaven starta i slutten av oktober og gikk ut på å lage en sentral drifskontroll av en montasjeprosess hvor det ble brukt en robot av type SCARA til å montere en miniatyrutgave av en girboks.

SCARA roboten var veldig gammel (10år) og robotcontrolleren og harddisken fungerte så som så. Denne roboten samt montasjeprosessen med dets transportband og fotosensorer skulle nå bli styrt av ABB sitt styresystem, Industial IT 800xA. Man kan godt si at det her e å skyte spurv med kanon men en plass må man begynne når ikke skolen har så mye midla.

800xA
Dette styresystemet fra ABB består av to hoveddeler, en software del og en hardware del. Hardwaren er bygd opp av en hovedenhet (prosessor/logisk enhet) og ulike I/O moduler, analoge eller digitale.

Til hardware kan man koble softwaren som inneholder alt man trenger for å lage og realisere en prossess på pc. Grafiske operatørvinduer, programmeringsverktøy, bilde av de fysiske koblingene ute i prosessen, ulike verktøy for å tegne koblinsskjemaer, diagrammer osv. You name it.

Ind.IT 800xA e et svært system. Dokumentasjon som følger med er på hele 16.000 sider pdf format, så her e nok å lese for dem som vil. Men ikke alt på systemet er godt dokumentert like bra eller dokumentert i det hele tatt. Dermed blir det en del prøving og feiling.

Siden man ikke fikk noe kursing på dette systemet så måtte man lære seg alt selv og alt fra scratch. Eneste hjelpa var dokumentasjon og ABB support avd på Billingstad. Kan godt si man tok litt vann over hodet når man velgte å ta denne oppgaven, men systemet virket spennende og var relativt nytt.

Den ferdige applikasjonen fungerte perfekt og i tillegg fikk man kjøpt inn et nettverkkamera AXIS 206 som man implementerte i prosessen for å overvåke. genialt kamera som har gode active x drivere som kan brukes i ulike applikasjoner.

Del 1 var ferdi 20.12.06 etter en fintuning av SCARA roboten som skulle montere sammen girkassen.

Fremføringa den 21.12.06 gikk over all forventing. De andre gruppene i klassen hadde fremføring på et lite lerret på klasserommet, mens vi hadde valgt en litt annerledes løsning. Siden montasjeprosessen var plassert nede i verkstedet ville en fremføring og visning av prossessen her nede være genialt. Vi kontaktet Statsbygg slik at man fikk skrudd av lysene i halve verkstedet når vi hadde fremføring. Satt prosjektoren til å peke opp mot den ene kortveggen i verkstedet. Det blei sinnsykt bra. Det ble som et vanlig kinolerret. Det eneste som sviktet under frremføringa var SCARA roboten, men det var ikke noe vi kunne gjøre med der å da, man fikk nu vist systemet slik det blir styrt av Ind IT 800xA.